L'esdeveniment internacional NACEMUN: debat en anglès i multiculturalitat

L’esdeveniment internacional MUN (Model United Nations) és una simulació en anglès dels debats de les Nacions Unides en el que cada participant de diferents escoles adopta el rol de delegat d’un país. Aquest programa consisteix en redactar i debatre resolucions amb l’objectiu d’arribar a un acord general amb la resta de participants. L’Agora Sant Cugat International School va ser la primera escola del grup NACE Schools que va participar a les IMUN (Iberian Model United Nations), celebrat a Lisboa durant el curs 2010-2011. Posteriorment, des del centre es va crear una sessió interna, anomenada AMUN (Agora Model United Nations). La primera celebració va ser al 2013, l’any següent Agora International School Barcelona es va unir al programa i al 2015 es va decidir anar més enllà i ampliar la conferència a totes les  escoles del grup NACE Schools, amb el nom de NACEMUN.

Vam tenir l’oportunitat d’entrevistar a Elena Degollada, professora d’Agora Sant Cugat International School i creadora de l’exitós esdeveniment internacional NACEMUN.


Elena és llicenciada en Filologia Anglo-Germànica per la Universitat de Barcelona, si bé va compaginar els seus estudis universitaris amb estàncies més o menys prolongades al Regne Unit. Ha dedicat la pràctica totalitat de la seva vida laboral a la docència, que, a més, és la seva passió. Des de fa uns anys compagina la coordinació del programa MUN amb la direcció del departament d’idiomes estrangers d’Agora Sant Cugat International School.

 


P: Bon dia Elena. Com va sorgir la idea de participar a les IMUN a nivell de l’escola? I de desenvolupar un propi AMUN? 

R: El Sr. Gandol, director d’Agora Sant Cugat International School, em va proposar que assistíssim a l’esdeveniment internacional IMUN. Em va semblar interessant buscar la manera que tots els alumnes poguessin participar en algun tipus de simulació de les Nacions Unides. La doble finalitat era que fossin experts del funcionament d’aquest tipus de conferències, i a la vegada, servís d’entreteniment pels estudiants que participessin en altres conferències a Batxillerat. L’experiència va tenir tant d’èxit que el següent pas va ser traslladar-ho al grup internacional i crear les NACEMUN.

 

P: Quants alumnes participen per cada escola i quina preparació prèvia han de realitzar?

R: Solen participar uns 10 alumnes de 4t d’ESO de cada escola, a més de tots els alumnes del mateix nivell de l’escola amfitriona. Abans d’assistir a la conferència han de fer un estudi exhaustiu del país al que representen, preparar-se per a poder redactar resolucions, aprendre els procediments de les sessions de un Model United Nations, i a més, abans de l’esdeveniment practiquen oratòria formal en anglès.

 

P: Quins beneficis aporta als alumnes participar a les  NACEMUN?

R: Els beneficis són molts. Els ajuda a relacionar-se amb alumnes d’escoles del Regne Unit, França i altres regions d’Espanya; aprenen a fer servir un anglès molt formal; milloren els seus dots d’oratòria i adquireixen coneixements sobre el món d’avui en dia. A més, al tenir que treballar i intentar trobar solucions  a problemes reals, aprenen a entendre i empatitzar amb temàtiques de les que probablement no eren conscients amb anterioritat.

 

P: I què aporta al programa educatiu de NACE Schools?

R: El projecte fomenta els valors en els que es troba el programa educatiu de NACE Schools. Promou els valors d’apertura, de solidaritat, d’integritat, de compromís amb la comunitat. Així mateix, ensenya quelcom més que continguts acadèmics, i fomenta la idea de l’excel·lència educativa, en la mesura que desenvolupa la capacitat de comunicació i les habilitats socials dels alumnes.

 

P: Què és el que els participants destaquen més en aquest esdeveniment internacional?

R: El que més destaquen i a la vegada més els sorprèn, és lo bé que s’ho passen, malgrat que al principi pot semblar que és molta feina i poca diversió. També descobreixen que la formalitat no està renyida amb l’entreteniment, i que poden passar-s’ho igual de bé fent un treball molt seriós.

 

P: Què t’ha aportat a nivell professional i personal crear el programa NACEMUN?

R: A nivell personal sento que he après molt, he conegut a molta gent i he aconseguit tenir la satisfacció de veure com els meus alumnes també arriben a apreciar aquest tipus d’esdeveniment. A nivell professional, he tingut que compaginar el dia a dia de les classes amb l’organització. Tot i que és un treball dur, ha valgut la pena cada un dels minuts dedicats a ell.

 

P: Quin creus que serà el futur de les  NACEMUN?

R: Qui sap? Jo veig les NACEMUN com una conferència que creix. Per tant, imagino que en les pròximes edicions pot ser incorporem alguna altra comissió, com el Security Council. Essent ambiciosos, podríem arribar a convidar a  altres centres a participar a la nostra conferència, fent de les NACEMUN un esdeveniment internacional reconegut inclús fora del grup NACE.

20 / 01 / 17