La importància de l’educació musical a NACE Schools

La música és un llenguatge universal que posseïm i entenem tots els éssers humans sense necessitat d’haver-la estudiat. Ens serveix per expressar-nos i comunicar-nos, i ens produeix emocions i sensacions diverses. A les escoles de NACE Schools (Agora International Schools, St George’s i Areteia a España, EIB Paris a Francia i Stonar al Regne Unit), entenem l’educació musical com un pilar fonamental de la formació dels nostres alumnes i és part integrant del currículum acadèmic dels alumnes.

Rebre educació musical a l’escola inicia als alumnes al món del ritme, la melodia, el cant o l’ús d’instruments, la qual cosa fomenta el seu equilibri emocional, social, cognitiu i corporal. A més, els alumnes participen més activament a classe, desenvolupen facultats espai-temporals, tenen més facilitat per resoldre operacions matemàtiques complexes, i tendeixen a ser nens més cívicament compromesos i a mantenir una mitjana més alta.

L’educació musical també els ajuda a millorar la seva comprensió lectora i habilitats verbals, especialment en aquells casos en els quals es treballi amb nens bilingües, com els alumnes de NACE Schools. La música modifica l’organització del cervell i ho prepara per al desenvolupament d’habilitats cognitives, un procés fonamental perquè els nens comencin a parlar i a aprendre paraules tant en la seva llengua materna com d’una segona llengua, reforçant així la capacitat de parlar més d’un idioma. D’igual manera, aprendre a tocar un instrument té impacte en altres habilitats com la percepció del discurs i d’emocions en la veu o la capacitat de dur a terme múltiples tasques simultàniament.

Quant a factors fisiològics, diversos estudis demostren que practicar amb un instrument produeix una acceleració en l’organització de l’escorça cerebral en habilitats com l’atenció, la gestió de l’ansietat i el control emocional. També s’ha comprovat com augmenta el grossor de les parts del cervell responsables de la funció executiva, aquella que controla les habilitats cognitives dirigides a l’assoliment d’una meta i orientades al futur. Així mateix, el procés d’assajar amb un instrument, en el qual es produeixen factors emocionals, de repetició i atenció, promou la plasticitat cerebral, el canvi en l’estructura del cervell com una funció d’experiència.

En aquesta mateixa línia, alguns investigadors mantenen que l’entrenament i l’educació musical podria servir com a tractament a desordres cognitius, com el TDAH. En aquests casos, la música redueix els nivells d’ansietat, millora la relació del cos amb l’entorn, modifica i integra la conducta i activa l’atenció selectiva.

Per tots aquests motius, l’educació musical és una prioritat a les escoles de NACE Schools, culminant cada fi de curs amb la International Music Week, un dels esdeveniments més importants dins de l’organització en el qual alumnes dels col·legis d’Espanya, França i Regne Unit es reuneixen per realitzar diferents activitats que culminen amb un gran concert.

23 / 06 / 17